Ágynemű választás

A legtöbben a puha, hagyományos és közkedvelt liba- vagy kacsatollal, illetve pehellyel töltött ágyneműt kedvelik. Viszont egyre több az allergiás ember, akik számára más töltettel rendelkező ágyneműt kell vásárolni. Ezen a palettán hihetetlen fejlesztésekkel lehet találkozni, mert a huzat és a töltőanyagok a legkülönfélébb igényeknek is megtudnak felelni.

Vannak olyan ágyneműk, amelyeknek a felülete aloe vera kivonattal van kezelve. Megtalálhatók ma mára pamuttal, bambusszal gyapjúval, tencellel készült fedőanyagú garnitúrák. Olyan ágyneműt is gyártanak, ami atka stop technológiával rendelkezik. Ez védelmet nyújt a mikrobák és a poratkák ellen. A textilipar forradalmi fejlesztéseként pedig, klíma kontrollal rendelkeznek a legmodernebb paplanok. Vagyis ez a különleges alvásélményt nyújtó rendszer intelligens hőmérsékletszabályozással segíti a pihentető alvást.

Egyre több szatén bevonattal készült ágyneművel lehet találkozni, aminek kiváló nedvszívó és párakiegyenlítő hatása van. Ezt télen és nyáron egyaránt lehet használni. Az érzékeny bőrűekre is gondoltak a professzionális ágynemű gyártók, mert a megőrölt bambusz szálakat tartalmazó fedőanyagú ágyneművel csökkenthető az irritáció. Szintén forradalminak mondható újítás a tencel szállal készült ágynemű. A tencel az eukaliptusz fából készült fonal, amely levegős és szerkezetének köszönhetően kiváló szellőzést biztosít. Sőt többévszakos paplanok is forgalomba kerültek, amik melegebb és vékonyabb paplanból állnak és egy kapocs segítségével lehet az évszaknak vagy a hőmérsékletigénynek megfelelően átalakítani.

További kényelmi és higiéniai célt szolgáló fejlesztésekkel is találkozhatunk, ha szakértőként és jól körültekintve választjuk meg az ágyneműnket. Fontos lenne, hogy mosható legyen, zippzárral eltávolítható a külső fedőanyag, vagy a párna esetében állítható a töltöttsége és ezzel a magassága egyénre szabható. Mint látszik nem is gondolnánk, mennyire sokféle igényt ki tud ma már elégíteni a minőségi és tradicionális ágyneműgyártás. Ágyneműt hosszú távra választunk, nem érdemes csak az ár mentén meghozni a döntésünket.