Alvás és a modern eszközök

(Hordható kütyük az alvásminőség javításáért)

A technológia akár direkt módon, akár észrevétlenül, de ott van mindennapjaink apró mozzanataiban, működésének lenyomata ott van mindenütt. Szenzorok milliárdjai működnek körülöttünk a közvilágítástól az autónkon át a háztartásunkig és néha félelmetesnek tűnhet, hogy életünkben a kütyük milyen sokszor döntenek helyettünk. A technológia megváltoztatja az életünket és miért is ne változtatná meg épp az alvásunkat is?

Évekkel ezelőtt az első alvásciklus monitorozó berendezés, melyet Ausztráliában gyártottak és az éjszakai pihenés belső mintázatainak figyelembevételével ébresztette fel viselőjét, hogy a leginkább kipihent állapotban érje a reggeli napkezdés. Ez a funkció akkor még egyedinek számított, ma azonban az okostelefonunkra már számos olyan applikáció tölthető le, amely a mindennapi (pontosabban minden éjszakai) alvásunk egyszerű monitorozását ígéri. Sokan le is töltik ezeket, ki használja is, ki pedig nem, de az tény, hogy ezeknek a megoldásoknak óriási felelőssége van abban, hogy az emberek életét, döntéseit befolyásolják és bizony, némelyikük nem ugorja meg ezt a szintet.

A legfontosabb az alvásmonitorozó megoldásokkal kapcsolatban az, hogy józanul gondoljuk át, hogy vajon megfelelhet-e egy ilyen feladatnak egy olyan megoldás, amelyik nem a testi jeleinkkel dolgozik? Minek alapján értékeli az alvásunkat egy applikáció, amely pusztán az éjszaka mellettünk heverő mobiltelefonon fut és nem figyeli a testi jeleinket? Az alvás alatt nagyon sok minden történik a szervezetünkben, légzésünk, vérnyomásunk, szívverésünk, testhőmérsékletünk folyamatosan változik. Hormonszintünk, agyi aktivitásunk, emésztésünk…stb. ilyenkor is csúcsra járatódhat, nem beszélve a horkolás miatti nyugtalan alvásról. Nagyon pontosan meg lehet tehát mondani, mennyire piheni ki magát a szervezet, de csak akkor, ha vannak adatok a testünk éjszakai működéséről. A szenzor nélküli alvásmonitorozó megoldások háttere jobbára pusztán az, hogy mikrofonjukkal az éjszaka beszűrődő zajokat vagy a horkolás miatt kiadott hangokat figyelik, esetleg a környezeti hőmérsékleti vagy sötétség mérési adatokat is felhasználják, de ezeknek jobbára kevés közük van az egyéni fiziológiás jellemzőkhöz.

Ha tehetjük, akkor válasszunk olyan megoldásokat, amelyekkel jár valamilyen diagnosztikai megoldás, okospaplan, okosmatrac, okospárna, szenzoros csuklópánt, karóra, mellkastapasz vagy bármilyen olyan eszköz vagy technológiai megoldás, amely érzékeli és feldolgozza a testünk jeleit. Ma már mintegy 15-20 márka több, mint 500 féle megoldása elérhető az alvásunk monitorozására, ezek között árban is jelentős különbség van.

alvaseve-post-img