A cikrakidan ritmus zavarai

Előretolódott vagy késleltetett alvásfázis szindróma

Lényege, hogy az elalvás kezdete vagy vége a normális alvásperiódushoz viszonyítva eltolódik. Az alvás folyamata kezdetben nem szenved zavart, de a lefekvés és/vagy felkelés időpontjának eltolódása a későbbiek során nappali aluszékonysághoz vezet.

Késleltetett alvásfázis szindróma:

A lefekvés ideje tolódik ki. Ezek a betegek a késői lefekvők, csak hosszú órák után képesek elaludni, de ezt követően az alvás szabályosan zajlik. Az alvás pihentető értéke csökken, amikor reggel pontos időben kell felkelni. A zavar oka lehet rossz szokás, többműszakos munka és eddig ismeretlen biológiai faktorok. A fiatalokra jellemzőbb ez a szindróma. Ezek az emberek gyakran akkor dekompenzálódnak, ha „normális” munkafolyamatba kell beilleszkedniük.

Előretolódott alvásfázis szindróma:

A betegek a kora esti órákban fekszenek le és kora hajnalban ébrednek fel. Ezt leggyakrabban az időseknél tapasztaljuk. A korai lefekvés korai felébredést von maga után, amely átalvási zavarként jelenik meg. A diagnózishoz az alvási szokások megfelelő explorációjával juthatunk el.

Irreguláris alvás-ébrenlét ritmus

Ennél az alvástípusnál az alvás-ébrenlét ritmus véletlenszerű és kiszámíthatatlan mintázata alakul ki. Nincs meghatározott fő alvásperiódus mint az általában szokás. Összeütközések jönnek létre a teljes nappali-éjszakai időtartamok felosztásában a kevés éjszakai pihenés miatt. A páciensek gyakran nappal bóbiskolnak, amíg a szükséges alvás mennyiséget el nem érik, s az éjszaka folyamán nem tudnak aludni.  Gyakran figyelhető meg otthon, kötetlen munkaidőben dolgozóknál, különösen ha nincs külső időtagoló tényező, pl. gyermek iskolába vitele.

Szabadon futó típus

Ebben a típusban az alvás-ébrenlét ritmus idejének rendszertelenül bekövetkező permanens változása jön létre (kaotikus életvitel, állandóan változó munkaidő, gyakori időzóna-átrepülés).

A 24 órás perióduson belül szabálytalan az alvás-ébrenlét mintázat legalább három alvásperiódussal.

Időzónaváltás szindróma („Jet lag”)

Időzóna átrepülése esetén jelentkezik, oka rögzült belső óránk és a célállomás ritmusa közötti különbség. Általában minimum 3 időzóna átrepülése esetén jelentkezik.