REM (álomlátás) fázis

A REM (alváslátó) fázisban a memória és a gondolkodás szabályozásában játszik fontos szerepet. Leginkább egy számítógép renszerkarbantartó programjára hasonlít. Rendszerezi a nap folyamán beérkező információkat, élményeket, tapasztaltoka és ezeket különböző szempontok szerint, más-más memóriarendszerben helyezi el. Külön helyre kerülnek a begyakorlott mozgások (autó vezetés, biciklizés). Külön helyre az érzelmileg fontos információk, külön a tények és külön az, hogy mikor és hol történtek valakivel az események.

 

A REM-alvás mindeközben, kotorászik a memória fiókokban is. Vagyis ha talál olyat a memóriában, amit összepárosíthat az éppen beérkezett információval, akkor egymás mllé helyezi őket. Vagyis nemcsak elrak, hanem az elő is vesz információt-ennek a folyamatnak a melléktermékei az álmok.

 

Ez a rendszerkarbantartó funkció (amelyek mamóriakonszolidációnak hív a szaknyelv) pedig nagyom fontos a mindennapi működés szempontjából, enélkül nem lehet tanulni és problémahelyzetekben megoldásokat kitalálni.