Gyakran Ismételt Kérdések

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ha horkolok akkor apnoe-m is van?

Az apnoe mindig együtt jár a horkolással, de nem mindenki apnoe-s, aki horkol.
Azt kell megfigyelni az alvótársunknak, hogy előfordul-e olyan esemény, ami egy fuldokláshoz hasonló állapot. Ha igen, akkor hányszor egy órában. Ha nincs alvótársunk, akkor lehet olyan eszközöket bérelni, ami kimutatja a problémát. Fel kell keresni alváslabort, ahol egy éjszaka bennalvás után műszerekkel mérik az alvás alatti történéseket, majd kiértékelik és pontosan felállítható a diagnózis.

Mikor és mennyit kell aludnom, ha éjszaka dolgozom?

Minél gyorsabban le kell feküdni hazaérve a munkahelyről és megpróbálni az éjszakaihoz hasonló sötét környezetet teremteni, füldugó és szemtakaró használata tud sokat segíteni. Ha nem sikerül egyben a nyolc óra, akkor még délután az újabb műszak előtt próbálja meg kiegészíteni a napi alvási időt 7-8 órára.

Éjszakai és nappali műszakom is van! Hogy aludjak?

Önnek egyedi alvásterv készítése segíthet, ezért keressen fel egy hivatalos alvásterapeutát. (Ezen az oldalon is szerepelnek végzett és szakmailag elismert terapeuták). A váltott műszakban dolgozók számára is a napi 7-8 óra alvásiényt kell kielégíteni. Első lépésként olyan alváskörnyezetet létrehozva, ahol a telefon a külső zajok (füldugó) és a fények (szemtakaró) is kivannak zárva.

Miért kel fel gyakran éjjel a gyerekem?

Ennek több oka is lehet. Lehetnek álmok, hangok, éhség, szomjúság, esetleg pelenkás kicsinél a pelusban valami diszkomfort és bizony lehetnek helytelen alvási szokások, aminek kiderítése egyedi és érdemes alvásterapeutát felkeresni az egyénre szabott alvástervért.

A férjem horkol, mit tegyek?

Meg kell figyelni milyen helyzetben, mindig vagy csak sok étel vagy ital fogyasztás után. Azt is meg kell próbálni, hogy testhelyzet változtatás után is fennáll-e a horkolás. A horkolásnak lehet komoly oka és okozhat hosszú távon nagyon komoly egészségkárosodást. Ezért érdemes felkeresni alvásterapeutát, aki alvásorvoshoz fogja irányítani, ha az ok olyan, amit nem lehet csak alvástréninggel megoldani.

Érdemes altatót szednem, ha nem tudok elaludni?

Ezt a részletek ismerete nélkül nehéz pontosan megválaszolni. Az altató szedés sajnos sokszor nem jelenti a megoldást és gyakran elkerülhető lenne, ha egy alvásterapeutát felkeresve kiderül, hogy lehet alvástréninggel is javítani az alvásproblémán. De vannak olyan esetek, amikor átmenetileg nagyon is indokolt lehet az altató szedése.

Miért vagyok képtelen korán felkelni?

Ennek nagyon sok oka lehet, de a legáltalánosabb okok a következők: Vagy az alap kronotipusának nem megfelelő az alvás ébrenlét ciklusa. Vagyis, ha bagoly típus és korán kell kelnie, akkor azt nagyon nehéz a lefekvési igényéhez igazítani. Az is lehet, hogy van valamilyen alvás minőségét zavaró tényező, amit fel kell deríteni. Keressen fel alvásterapeutát. Ha szükséges alvásorvos a továbbiakhoz, akkor azt az alvásterapeuta megtudja mondani.

Mikor és hogyan kell felkelni, hogy jó legyen az ébredés?

Az egészséges és pihentető alvás és a jó, aktív ébredés lényege az alábbiakban rejlik: Öt alvásciklust kellene végig aludni, ami ciklusonként 90 perc. Úgy kell este beállítani az órát, hogy az utolsó alvásciklus REM fázisában ébredjünk fel. Az ébredést egy nagy nyújtózkodással kezdjük, hogy az izmaink elnyerjék tónusukat és ez után keljünk ki az ágyból. A jó ébredést természetesen az ideális alváskörnyezet is befolyásolja, amiről bővebben itt az oldalon olvasható részeket találni.

Mindenkinek kell alváslaborban vizsgálat, ha sejtem, hogy alvászavarom van?

Nem, csak indokolt esetekben. Hogy ez megállapításra kerüljön, keressen fel alvásszakembert (alvásterapeuta és alvásorvos, itt szeretnénk figyelmeztetni Önt, hogy az alvásguruk szakmai háttere kérdéses lehet) Több mint 70 féle alvásbetegség van, aminek beazonosításához nem is érdemes laikusként hozzá látni, mert egy-egy apróbbnak tűnő tünet már kategóriát jelenthet.

Hova forduljak először az alvásproblémám miatt?

Az alváscentrumok és az ott dolgozó alvásorvosok rendkívül leterheltek és viszonylag hosszú a várakozási idő. Ezért első körben alvásterapeuta felkeresését javasoljuk, akik felsőfokú alapvégzettségükre (orvosi egyetem és/vagy egészségügyi főiskola) épített alvásterapeuta képzés keretein belül szerezték tudásukat és a hazai legkiemelkedőbb alvással foglalkozó szakemberektől. Ezek a szakemberek ezen weboldalon a szakértőink pont alatt megtalálhatóak. Amennyiben az alvásterapeuta úgy ítéli, hogy alvásközpontban magasabb szintű ellátás szükséges, akkor tovább fogja irányítani.

Nehezen alszom el, mit tegyek?

Első körben meg kell vizsgálni a saját alvási környezetét és a szokásait. önvizsgálatot kell tartani, hogy mennyire tud a nappali munka és az esti otthon töltött időszak között zsilipelni. Mit visz magával az ágyba? Itt okos eszközöktől a napközbeni mentális terhelésig sok mindent meg kell nézni. Ebben is érdemes egy alvásszakember által vezetett önre specializált tanácsadáson segítséget kérni. Ma már számos olyan relaxációs program is elérhető, amivel szinte csodákat tudunk elérni a kitartó és következetes alkalmazásával. Arról, hogy milyen típusú technikákat érdemes választani jelen oldal is foglalkozik részletesen. (alvástréning-alvásszokások menü alatt)

Túl korán ébredek, mi az oka?

Lehet, hogy kialudta magát. Meg kell vizsgálni milyen korban van, mennyi lenne az ideális alvásigény és hogy kipihenten ébred-e. Ha kipihenten ébred, akkor semmi gond a korai ébredéssel. Azt is meg kell nézni, mikor fekszik le, mert lehet Ön korán fekszik és megvan a napi 7-9 óra alvása. Ha viszont az ébredés nagyon nehéz és úgy érzi, mintha semmit nem aludt volna, valamint napközben is egyre fáradtabbnak érzi magát, akkor komolyabban, részletesebben fel kell tárni a hátteret. Idősebb korosztályban ez egy jellemző állapot, de mivel a napi alvásigény 7-9 óra lenne, ezért ezt a hiányzó óraszámot, délután hozzá lehet nyugodtan aludni.

Mindig fáradtan, összetörten ébredek miért?

Ez az első intő jel, hogy valami miatt sérül a megfelelő alvásminőség. Számtalan ok lehet a háttérben, ami nem csak önmagából, hanem akár a hálótársának a rossz alvásából is adódhat (pld. horkolás). Lehetséges okok között szerepelhet az is, hogy valami miatt töredezett az alvásciklusa, vagy nem tölt el elég időt például a mély alvásfázisban. De lehet, hogy az alvási környezete nem megfelelő, mert esetleg éjszaka szól a tv a háttérben. Lehet olyan fény is, ami esetleg egy led fénnyel világító alkalmatosság, ami zavarja. lehet rossz a fekvőfelület. Érdemes felkeresni alvásszakembert.

Sokat vezetek és időnként hirtelen elálmosodok, mit tegyek?

A vezetés közben megélt álmosság nagyon nagy veszélyt jelent, nem csak önre, hanem a velünk együtt utazókra, vagy a közlekedés többi résztvevőjére is. Ennek oka az, hogy az álmosság olyan hatással van a koncentrációnkra és a reakcióidőnkre, mintha két korsó sört ittunk volna meg a volánhoz ülés előtt. Oka az éjszakai alvás minőség romlásában van, ami mögött a rossz szokásoktól kedve egészen a kóros alvásbetegségekig bármi lehet. Egy biztos, hogy az alvás minőség jelentősen sérült, aminek hátterét sürgősen fel kell deríteni.