Otthonon kívüli alvás

A szabadidős- és munka célú utazások aránya jelentősen megnőtt az utóbbi egy-két évtizedben. Márpedig ha elutazunk otthonról, akkor a távollétünk során is kell aludnunk valahol. A nem otthoni környezetben eltöltött éjszakai alváson általában erősen meglátszik a rosszabb minőségű pihenés – ha kimozdulunk a szokásos alvási környezetünkből, akkor számtalan új sajátossághoz kell alkalmazkodnunk: hőmérséklet, szokatlan fekhely, párna, ágynemű…stb. Ráadásul idegen helyen sokszor máskor fekszünk és kelünk, mint ahogy otthon szoktunk és ez mind meglátszik a feltöltődési képességünkön. Egy műszeres regenerációmérésünk adatai alapján egy szállodában töltött éjszakát követően a reggeli kipihentség 20-50%-kal rosszabb volt, mint az azt megelőző otthoni alvást követően. A szállodai éjszakák tehát jelentősen megviselhetnek bennünket.

A hotelszakma nem mehetett el emellett a jelenség mellett, így egyre általánosabbá vált, hogy különféle alvásbarát szolgáltatásokkal segítsék a vendégeik éjszakai pihenését. A szállodaipar szereplői természetesen más-más szakaszban tartanak az alvástámogatás terén. Az alvásbarát szolgáltatások elsősorban nem azt jelentik, mint amelyek egy wellness szállodában elérhetőek – a jó alvást nem pusztán a spa elemek vagy a masszázs és a különféle kezelések segítik elő. Van olyan hotel, ahol egyszerűen csak néhány szobát vagy lakosztályt alakítottak alvásbaráttá: hogy vendégeik nyugalmát csendes környezettel biztosítsák, ezek jellemzően a liftektől, lármásabb közösségi terektől vagy az utcától távolabb fekszenek. Másutt a speciális matracok, párnák, ágyneműk, füldugók…stb. külön kérésre elérhetők – ezeket az elemeket általában térítésmentesen biztosítja a szálloda, ha a vendég igényt tart rájuk.

Ugyanakkor már arra is van példa, hogy egyes szállodák kialakítását célzottan az éjszakai pihenés támogatásának érdekében végzik el. Ezekben a hotelekben a gépészeti berendezéseket zajszigetelt módon alakították ki, esetleg a szobákban nincs padlószőnyeg, hogy az alvás közbeni allergiás reakciók kockázatát a minimálisra csökkentsék. Maga a festés vagy a design elemek is nyugtatóan hatnak a vendégekre, illetőleg a szálloda speciális igényeire tervezett matracok és ágybetétek vannak minden szobában, sőt az is jellemző lehet, hogy már a világítást is úgy szerelik, hogy a lefekvés előtti időben a lámpák alacsonyabb fényerőt bocsássanak ki. Magyarországon az Alvásbarát Hotelek (ún. Sleepfriendly Hotel Program) már évek óta működik. A díjra a szállodák jelentkezhetnek vagy a jelölés a vendégek ajánlására is történhet, a zsűri pedig rendkívül szigorú szempontrendszer alapján ítéli meg az elismerő oklevelet. Ezek az extra alvássegítő elemek ma még jellemzően a magasabb komfortfokozatba sorolt hotelekben érhetőek el, de mivel a turizmusban lassanként felértékelődik a pihentető alvás feltételeinek biztosítása, így egyre több kisebb szálloda vagy panzió is törekszik az alvásbarát jelleg kialakítására. Alapfeltétel, hogy a szálloda vezetősége elkötelezett legyen az alvás minőségi feltételeinek kialakításában, hogy ezzel megkülönböztesse magát a többi szállásadótól. Az alvásipar a fokozatosan a szállodaipar szolgáltatásaiba is beszivárog és pár éven belül lehetőségünk nyílik majd arra is, hogy – kiszakadva az otthoni közegünkből – szállodákba menjünk alvásterápiára, ahogy most wellness hétvégékre járunk el.